Имаш нужда от помощ? 
0887 489 335

Меню
Меню
STAR WARS - 10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТA ЗА САГАТА

04.05.2022 00:09:36

STAR WARS - 10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТA ЗА САГАТА

Класическата фантастична сага Междузвездни войни е сред най- анализираните и обсъждани поредици в киното. И все пак, има много интересни факти, които дори заклетите фенове може би не знаят.

Дори и да смятате себе си за джедай майстор на любопитните факти от Междузвездни войни, вероятно има няколко, които ще бъдат новина за вас. Ето 15 факта от Междузвездни войни, които може да ви изненадат, без значение колко стотици пъти сте гледали сериала. 

1. R2-D2 - Любимият дроид и на най-малките почитатели на Междузвездни войни първоначално е замислен да говори с шеговити реплики. 

R2-D2, който всички познаваме и обичаме, говори само с бипкания и свирукания, езикът на роботите, който повечето от приятелите му могат да разберат. Но в оригиналната чернова на Междузвездни войни, написана през 1974 г., R2-D2 говори с пълни изречения.

Още по-невероятно, той не е бил симпатягата, който днес познаваме. В първоначалния си образ R2-D2 е съвсем различен. Той ругае приятеля си C-3PO с обиди като: „Ти си безсмислен, безполезен философ“ и „Ти не си нищо повече от глупав, емоционален интелектуалец. Отговорът на въпроса защо си създаден, е извън моите логически системи." Бипканията и свируканията, решени в последствие, не само игнорират враждебността, а превръщат R2-D2 в любим герой.

2. Люк Скайуокър - В оригиналния край на "Завръщането на джедаите“ Люк минава на тъмната страна на силата.

Оригиналната трилогия завършва с щастлив финал. Тъмната страна е победена и всички наши любими герои оцеляват. Но според J.W. Rinzler в неговата "история зад кулисите" -  „Създаването на Междузвездни войни: Завръщането на джедаите“, това не е била първоначалната идея.

В ранните обсъждания на сюжета, Джордж Лукас обмисля края на „Завръщането на джедаите“, като много по-тъмен. Той го представя на съавтора Лорънс Касдан, така: „Люк сваля маската на Вейдър, а след това я слага на лицето си с думите: „Сега аз съм Вейдър. Сега ще отида и ще унищожа бунтовническия флот и ще управлявам вселената.“

Касдан харесава идеята и споделя с Лукас: „Това според мен трябва да се случи“. Но Лукас в крайна сметка решава да тръгне по различен начин, чувствайки, че Люк, който минава на тъмната страна, е твърде мрачен финал, тъй като неговият филм „е за деца“.

3. Учителят Йода  

Много преди Йода да бъде създаден с аниматроника и куклено изкуство, от майстора Франк Оз, планът е бил да се наеме действителен актьор... маймуна, т.е. Според The ​​Making of Star Wars: "Империята отвръща на удара", е било планирано да се облече истинска маймуна в костюм и маска на Йода. Съществуват снимки на трениращата маймуна и странно неприятния прототип на маската на Йода.

За щастие, член на екипа, който преди това е работил по "2001: Космическа одисея", посочва, че маймуните, използвани в началото на този филм, са огромно главоболие, което е достатъчно, за да убеди създателите на Star Wars да уволнят своята маймуна Йода.

4. Първите Междузвездни войни почти предизвикват истинска война

За да пресъздаде пустинната планета Татуин, Лукас намира идеалната обстановка в Тунис. Това, което той не отчита, е как дори малко филмова продукция може да доведе до социално-политическо напрежение. Тунис граничи с Либия, която по това време се управлява от диктатора Муамар Кадафи. Съобщава се, че тунизийското правителство е получило заплахи от Кадафи, предупреждавайки, че конфликтът е неизбежен, ако не отстранят "военен автомобил" от либийската граница.

Въпросното "военно превозно средство" всъщност е Пясъчният кораб на Джаба. Лукас се съгласява да премести реквизита, защото подбуждането на международен инцидент, наистина не е добър начин за популяризиране на филма.

5. Чубака е трябвало да бъде защитен от ловци на мечки

В сравнение със снежните тундри и безплодните пустини, за актьорския състав и екипа на „Междузвездни войни“, заснемането в секвоя горите на Северна Калифорния, за прессъздаване на горската луна на Ендор в „Завръщането на джедаите“, трябва да е било обикновена разходка. С изключение на актьора Питър Мейхю, който играе Чубака. По време на няколкомесечните снимки той трябвало да бъде непрекъснато придружаван от бодигардове в ярки жилетки, за да го предпазват от ловци. Това е така, защото в костюм Мейхю лесно можело да бъде сбъркан с мечка.

Още по-смешно е, че бодигардовете трябвало да защитят актьора от хора, търсещи в гората Големия крак – митичното, маймуноподобно същество, за което се говори, че се крие някъде в северозападната част на Тихия океан. Може да сме склонни да вярваме, че това е просто поредната измислена история, но самият Мейхю я потвърждава в Reddit.

6. Комуникаторът на Куай-Гон и Оби-Уан всъщност е дамска самобръсначка

Някои от най-футуристичните реквизити във филмите за Междузвездни войни са създадени с много необичайни материали. Като светлинния меч на Люк Скайуокър, който всъщност представлява дръжка на ретро светкавица за камера, или мундщука на медицински дроид в "Империята отвръща на удара", който е просто винтидж микрофон.

Сред най- любимите "измами" с реквизит е в „Невидима заплаха“. Може би не сте гледали два пъти комуникаторите, използвани от Куай-Гон Джин (Лиам Нийсън) и Оби-Уан Кеноби (Юън Макгрегър). Но ако сте го направили, може би сте забелязали, че са оформени точно като бръснач Gillette. Това е защото са! Не буквално, разбира се, но те са създадени от отливка от смола, по подобие на бръснач Gillette Ladies Sensor Excel.

7. Лицето зад маската на Вейдър

Истинското лице на никой друг герой не е било обвито в толкова мистерия и очакване, колкото това на Дарт Вейдър. В продължение на седем години цялата вселена задаваше въпроса: "Как изглежда той? Колко ли ужасен е?" Лукас разбира, че в момента, когато маската най-накрая се свали в „Завръщането на джедаите“, усещането на пубилката трябва де е разтърстващо. Затова, за кратко, той обмисля да намери известен, дори легендарен британски сценичен актьор като Лорънс Оливие или Джон Гилгуд (с малко грим, разбира се), който да изиграе Вейдър в сцената.

Според „Създаването на Междузвездни войни: Завръщането на джедаите“, Лукас бързо отхвърля тази си идея, притеснявайки се, че тя ще отвлече вниманието на хората от историята и те „няма да я вземат на сериозно“. Но пък ние все още можем да си представим драматичните емоции, които Оливие би издал като умиращ Дарт Вейдър. Достойно за Оскар, вероятно?

8. Оригиналното име на Йода е Бъфи

Повечето заклети фенове на Междузвездни войни знаят, че пълното име на Йода, поне в оригиналния сценарий, е „Минч Йода“, преди да бъде съкратено до нещо, което се произнася по-лесно.

Но един забавен факт, който може да ви изненада: В много, много ранните етапи на създаване на „Империята отвръща на удара“, оригиналното име на Йода е Бъфи. Да, Бъфи, име, което обикновено свързваме със страхотни тийнейджъри убийци на вампири. Светът щеше да бъде много по-различно място, ако Йода по някакъв начин беше получил това много не-Йода подобно име.

9. Анакин Скайуокър/Дарт Вейдър е изигран от шестима различни актьори - Дейвид Проуз, Джеймс Ърл Джоунс, Боб Андерсън, Себастиан Шоу, Джейк Лойд и Хейдън Кристенсен.

10. Бюджетът на "Нова надежда" -13 милиона долара. Бюджетът на "Последните джедаи": 250 милиона долара. Малкият бюджет обаче е отговорен за някои от най-обичаните части в "Нова надежда", като практическите модели (модела на снимката) са използвани за създаване на невероятни специални ефекти.

Images: Internet. Walt Disney Motion Pictures All rights reserved

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

10-ТЕ НАЙ

10-ТЕ НАЙ

STAR WARS - 10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТA ЗА САГАТА

STAR WARS - 10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА САГАТА

Класическата фантастична сага Междузвездни войни е сред най- анализираните и обсъждани поредици в киното. И все пак, има много интересни факти, които дори Класическата фантастична сага Междузвездни войни е сред най- анализираните и обсъждани поредици в киното. И все пак, има много интересни факти, които дори 2022-05-04T00:30:20+03:00 STAR WARS - 10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТA ЗА САГАТА

<p><span style="font-size: 12pt;">Класическата фантастична сага Междузвездни войни е сред най- анализираните и обсъждани поредици в киното. И все пак, има много интересни факти, които дори заклетите фенове може би не знаят. </span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Дори и да смятате себе си за джедай майстор на любопитните факти от Междузвездни войни, вероятно има няколко, които ще бъдат новина за вас. Ето 15 факта от Междузвездни войни, които може да ви изненадат, без значение колко стотици пъти сте гледали сериала.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">1. <strong>R2-D2</strong> - Любимият дроид и на най-малките почитатели на Междузвездни войни първоначално е замислен да говори с шеговити реплики.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">R2-D2, който всички познаваме и обичаме, говори само с бипкания и свирукания, езикът на роботите, който повечето от приятелите му могат да разберат. Но в оригиналната чернова на Междузвездни войни, написана през 1974 г., R2-D2 говори с пълни изречения.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Още по-невероятно, той не е бил симпатягата, който днес познаваме. В първоначалния си образ R2-D2 е съвсем различен. Той ругае приятеля си C-3PO с обиди като: &bdquo;Ти си безсмислен, безполезен философ&ldquo; и &bdquo;Ти не си нищо повече от глупав, емоционален интелектуалец. Отговорът на въпроса защо си създаден, е извън моите логически системи." Бипканията и свируканията, решени в последствие, не само игнорират враждебността, а превръщат R2-D2 в любим герой.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/star_wars_r2d2_and_c3po.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">2. <strong>Люк Скайуокър</strong>&nbsp;- В оригиналния край на "Завръщането на джедаите&ldquo; Люк минава на тъмната страна на силата.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Оригиналната трилогия завършва с щастлив финал. Тъмната страна е победена и всички наши любими герои оцеляват. Но според J.W. Rinzler в неговата "история зад кулисите" -&nbsp; &bdquo;Създаването на Междузвездни войни: Завръщането на джедаите&ldquo;, това не е била първоначалната идея.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В ранните обсъждания на сюжета, Джордж Лукас обмисля края на &bdquo;Завръщането на джедаите&ldquo;, като много по-тъмен. Той го представя на съавтора Лорънс Касдан, така: &bdquo;Люк сваля маската на Вейдър, а след това я слага на лицето си с думите: &bdquo;Сега аз съм Вейдър. Сега ще отида и ще унищожа бунтовническия флот и ще управлявам вселената.&ldquo;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Касдан харесава идеята и споделя с Лукас: &bdquo;Това според мен трябва да се случи&ldquo;. Но Лукас в крайна сметка решава да тръгне по различен начин, чувствайки, че Люк, който минава на тъмната страна, е твърде мрачен финал, тъй като неговият филм &bdquo;е за деца&ldquo;.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/star_wars_luke_vader.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">3. <strong>Учителят Йода&nbsp;&nbsp;</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Много преди Йода да бъде създаден с аниматроника и куклено изкуство, от майстора Франк Оз, планът е бил да се наеме действителен актьор... маймуна, т.е. Според The ​​Making of Star Wars: "Империята отвръща на удара", е било планирано да се облече истинска маймуна в костюм и маска на Йода. Съществуват снимки на трениращата маймуна и странно неприятния прототип на маската на Йода.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">За щастие, член на екипа, който преди това е работил по "2001: Космическа одисея", посочва, че маймуните, използвани в началото на този филм, са огромно главоболие, което е достатъчно, за да убеди създателите на Star Wars да уволнят своята маймуна Йода.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/star_wars_yoda.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">4.&nbsp;<strong>Първите Междузвездни войни почти предизвикват истинска война</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">За да пресъздаде пустинната планета Татуин, Лукас намира идеалната обстановка в Тунис. Това, което той не отчита, е как дори малко филмова продукция може да доведе до социално-политическо напрежение. Тунис граничи с Либия, която по това време се управлява от диктатора Муамар Кадафи. Съобщава се, че тунизийското правителство е получило заплахи от Кадафи, предупреждавайки, че конфликтът е неизбежен, ако не отстранят "военен автомобил" от либийската граница.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Въпросното "военно превозно средство" всъщност е&nbsp;Пясъчният кораб на Джаба. Лукас се съгласява да премести реквизита, защото подбуждането на международен инцидент, наистина не е добър начин за популяризиране на филма.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">5.&nbsp;<strong>Чубака е трябвало да бъде защитен от ловци на мечки</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В сравнение със снежните тундри и безплодните пустини, за актьорския състав и екипа на &bdquo;Междузвездни войни&ldquo;, заснемането в секвоя горите на Северна Калифорния, за прессъздаване на горската луна на Ендор в &bdquo;Завръщането на джедаите&ldquo;, трябва да е било обикновена разходка. С изключение на актьора Питър Мейхю, който играе Чубака. По време на няколкомесечните снимки той трябвало да бъде непрекъснато придружаван от бодигардове в ярки жилетки, за да го предпазват от ловци. Това е така, защото в костюм Мейхю лесно можело да бъде сбъркан с мечка.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Още по-смешно е, че бодигардовете трябвало да защитят актьора от хора, търсещи в гората Големия крак &ndash; митичното, маймуноподобно същество, за което се говори, че се крие някъде в северозападната част на Тихия океан. Може да сме склонни да вярваме, че това е просто поредната измислена история, но самият Мейхю я потвърждава в Reddit.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/star_wars_chubaka.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">6.&nbsp;<strong>Комуникаторът на Куай-Гон и Оби-Уан всъщност е дамска самобръсначка</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Някои от най-футуристичните реквизити във филмите за Междузвездни войни са създадени с много необичайни материали. Като светлинния меч на Люк Скайуокър, който всъщност представлява дръжка на ретро светкавица за камера, или мундщука на медицински дроид в "Империята отвръща на удара", който е просто винтидж микрофон.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Сред най- любимите "измами" с реквизит е в &bdquo;Невидима заплаха&ldquo;. Може би не сте гледали два пъти комуникаторите, използвани от Куай-Гон Джин (Лиам Нийсън) и Оби-Уан Кеноби (Юън Макгрегър). Но ако сте го направили, може би сте забелязали, че са оформени точно като бръснач Gillette. Това е защото са! Не буквално, разбира се, но те са създадени от отливка от смола, по подобие на бръснач Gillette Ladies Sensor Excel.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/star_wars_liam.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">7. <strong>Лицето зад маската на Вейдър</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Истинското лице на никой друг герой не е било обвито в толкова мистерия и очакване, колкото това на Дарт Вейдър. В продължение на седем години цялата вселена задаваше въпроса: "Как изглежда той? Колко ли ужасен е?" Лукас разбира, че в момента, когато маската най-накрая се свали в &bdquo;Завръщането на джедаите&ldquo;, усещането на пубилката трябва де е разтърстващо. Затова, за кратко, той обмисля да намери известен, дори легендарен британски сценичен актьор като Лорънс Оливие или Джон Гилгуд (с малко грим, разбира се), който да изиграе Вейдър в сцената.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Според &bdquo;Създаването на Междузвездни войни: Завръщането на джедаите&ldquo;, Лукас бързо отхвърля тази си идея, притеснявайки се, че тя ще отвлече вниманието на хората от историята и те &bdquo;няма да я вземат на сериозно&ldquo;. Но пък ние все още можем да си представим драматичните емоции, които Оливие би издал като умиращ Дарт Вейдър. Достойно за Оскар, вероятно?</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>8.&nbsp;Оригиналното име на Йода е Бъфи</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Повечето заклети фенове на Междузвездни войни знаят, че пълното име на Йода, поне в оригиналния сценарий, е &bdquo;Минч Йода&ldquo;, преди да бъде съкратено до нещо, което се произнася по-лесно.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Но един забавен факт, който може да ви изненада: В много, много ранните етапи на създаване на &bdquo;Империята отвръща на удара&ldquo;, оригиналното име на Йода е Бъфи. Да, Бъфи, име, което обикновено свързваме със страхотни тийнейджъри убийци на вампири. Светът щеше да бъде много по-различно място, ако Йода по някакъв начин беше получил това много не-Йода подобно име.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/star_wars_jaba_yoda_1.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">9.<strong>&nbsp;Анакин Скайуокър</strong>/Дарт Вейдър е изигран от шестима различни актьори - Дейвид Проуз, Джеймс Ърл Джоунс, Боб Андерсън, Себастиан Шоу, Джейк Лойд и Хейдън Кристенсен.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/star_wars_anakin.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">10.&nbsp;<strong>Бюджетът на "Нова надежда"</strong> -13 милиона долара. Бюджетът на "Последните джедаи": 250 милиона долара. Малкият бюджет обаче е отговорен за някои от най-обичаните части в "Нова надежда", като практическите модели (модела на снимката) са използвани за създаване на невероятни специални ефекти.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/star_wars_jaba_sandcrawer.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"></span></p> <p><span style="font-size: 8pt;">Images: Internet. Walt Disney Motion Pictures All rights reserved</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки