Имаш нужда от помощ?
0700 359 15

Меню
Меню
НАШАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ

19.04.2022 16:57:44

НАШАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ

Родена преди 4,54 милиарда години, тази синя красавица е нашият дом, дом на човека, на животното, на цветето, на полята, планините, горите, езерата, моретата и океаните. Да, тя е дом, най-хубавият при това! За да остане той такъв, трябва да го пазим, да се грижим за него и да го обичаме.

В следващите редове ще Ви запознаем с някои интересни факти за нашата прекрасна планета Земя, някои добре известни, някои, може би, все още не. 

Знаете ли, че:

1. "И все пак тя се върти"

По своята форма Земята не е идеална сфера – тя е сплесната при полюсите и изпъкнала при екватора. Екваториалният диаметър е с 42 километра по-дълъг от полярния. Различните точки по земната повърхност имат различна скорост на въртене, която зависи от отстоянието им спрямо екватора. Най-високата скорост е 465 м/сек, която се отнася за екватора. Постепенно скоростта намалява към полюсите, а на самите тях е 0 м/с. На Земята са необходими 23 часа, 56 минути и 4,09 секунди (или един звезден ден), за да извърши едно пълно завъртане около собствената си ос. Оста на Земята е мислена линия, минаваща през нейния център и свързваща двата полюса. Тя има постоянен наклон под ъгъл 23,5 градуса спрямо нейната орбита. В резултат на това Северното и Южното полукълбо са с противоположни сезони. Земята се върти около Слънцето по елипсовидна орбита. Нашата планета прави своята пълна обиколка около Слънцето за 365 дни 5 часа и 49 минути.

2. H2O

Земята е единствената планета в Слънчевата система, на която водата се намира в трите агрегатни състояния – твърдо, под формата на лед, газообразно – облаци и течно – дъждове, океани, езера, морета. Водата покрива 71% от повърхността на Земята (97,5% от водата е солена и 2,5% – сладководна).Около 67,8% от прясната вода се намира във формата на лед в ледниците.

3. Топло и студено 

Антарктида е най-сухият, най-високият и най-студен континент на Земята. Средната годишна температура там е -57°C. Най-ниско скалата на термометъра пада на 31 юли 1983 г. в руската антарктическа база Восток. Тогава са отчетени -89.2°C.

В пустинята Сахара се измерват най-високите температури на Земята. Абсолютният рекорд до момента е 58 градуса на сянка, измерени на 13-ти септември 1922 година в Либия. Освен най-горещата точка на земята, Сахара е и най-голямата пустиня на нашата планета. С площ от 9 000 000 км² тя почти достига размерите на САЩ. Единствената река, която пресича Сахара е река Нил.

4. Впечатляваща гледка

Първата фотография на Земята от космоса е направена през 1959 г. от Explorer 6. През 1961 Юрий Гагарин става първият човек, видял Земята от космоса. Екипажът на Аполо 8 пък е първият, който наблюдава изгрев на Земята от лунна орбита през 1968 г. През 1972 г. екипажът на Аполо 17 прави известната фотография „Синьото топче“ на планетата Земя.

5. Верни другарчета

Земята има един естествен спътник – Луната, която прави една пълна обиколка около нашата планета за 27,3 дни. Наблюдавана от повърхността на Земята, Луната се придвижва спрямо звездите със скорост 12 градуса (или един лунен диаметър) на час в посока изток. Луната се отдалечава от Земята със скорост 4 см на година.

Лунната гравитация е причината за приливите на Земята. Луната винаги показва една и съща страна по посока на Земята, но с различни осветени части. Смята се, че Луната вероятно е повлияла благоприятно върху факторите за развитието на живота на Земята. Тя стабилизира земната ос и някои учени считат, че без нея наклонът ѝ би се изменял хаотично като този на Марс. В случай че земната ос стане успоредна на еклиптиката, то земният климат би се променил значително и най-вероятно би станал твърде неблагосклонен. Според някои планетолози, този ефект би довел до изчезването на голям брой видове висши животни и растения.

6. Нагоре - надолу

Най-ниската точка на повърхността на Земята е Мъртво море −392 м, а  най-високата - връх Еверест в Хималаите (Джомолунгма, в превод от тибетски - Богинята майка на Земята) - 8848 метра.
Най-голямата дълбочина на Земята е в Марианската падина в Тихия океан −11 022 метра.

7. Визитна картичка

Име Земя ( Тера, Гея, Erda,  Earth, Tierra, Aarde, Terre, Jorden, Nchi, Bumi...)
Възраст 4,54 милиарда години
Място на раждане Слънчева система
Адрес между Венера и Марс, средно орбитално разстояние от Слънцето- 149 597 887 км.
Отличителни белези 71% вода, 29% суша; Кислород 20,94 %
Мерки и теглилки  Площ: 510 065 284,702 км², Географска обиколка 39 940,638 км, Маса: 5,9736×1024 кг, Скорост на въртене: 465,11 м/с (на екватора)
Във връзка с  Луна (разстояние- 384 400 км)
В зависимост от Слънце - Средно орбитално разстояние: 149 597 887 км

8. Магнетичната Гея

Магнитните полюси на земното магнитно поле се намират приблизително до географските полюси на планетата. Според магнитната теория полето се създава от външната част на разтопеното ядро, където топлината създава движение на веществата в ядрото и се генерират електрични потоци. От това се създава магнитното поле на Земята. Полето създава магнитосфера, която отклонява частиците на слънчевия вятър. Сблъсъкът между магнитното поле и слънчевия вятър формира радиационния пояс на Ван Алън. Когато плазма навлезе в земната атмосфера, над поясите се образува полярното сияние.

9. Дишам, значи живея

20% от кислорода на нашата планета се осигурява от Амазонската екваториална гора, често наричана Амазонска джунгла -огромен горски пояс от екваториални гори, разположен във водосборния басейн на река Амазонка в Южна Америка.

Заема територия от около 5,5 милиона км², което я прави най-обширната екваториална гора на планетата. Обхваща територии от 8 държави – Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам, както и на Френска Гвиана .

Амазонската екваториална гора притежава най-голямото биоразнообразие на планетата. Значителна част от територията и все още е слабо проучена. През Амазония протичат някои от най-дългите и пълноводни реки на Земята, сред които и най-пълноводната – Амазонка. Тя е и най-голямата гора в света.

Екваториалните гори на Амазония се отличават с най-голямото биоразнообразие, познато на нашата планета. Броят на известните видове растения и животни тук е по-голям откъдето и да е по света. Те съставляват около 10% от всички живи видове на Земята. Амазония е дом на над 40 000 вида цветни растения и според някои проучвания приютява около 400 милиарда броя дървета от над 16 000 вида.

10. Спрете Земята, искам да сляза

Едва ли действително някой иска да стори това! Енергията, необходима ни, за да спрем въртенето на Земята около Слънцето, възлиза на 2,6 по 10 на 33-та джаула, което е еквивалентно на 6,3 по 10 на 17-та степен мегатона експлозив от вида TNT. Последното число е общо със 17 нули! А и едва ли Земята ще спре! Независимо, че се подчинява на ред физични закони, нашата Планета има и особен характер и умее да се противопоставя на всяко вредно действие срещу нейната природа. Така че, нека я пазим и обичаме, за да виждаме само нейната красива и светла страна!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

10-ТЕ НАЙ

10-ТЕ НАЙ

НАШАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ

НАШАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ

10 интересни факта за нашата прекрасна планета Земя, някои добре известни, някои, може би, все още не.  10 интересни факта за нашата прекрасна планета Земя, някои добре известни, някои, може би, все още не.  2023-04-30T14:53:52+03:00 НАШАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ

<p><span style="font-size: 12pt;">Родена преди&nbsp;4,54 милиарда години, тази синя красавица е нашият дом, дом на човека, на животното, на цветето, на полята, планините, горите, езерата, моретата и океаните. Да, тя е дом, най-хубавият при това! За да остане той такъв, трябва да го пазим, да се грижим за него и да го обичаме.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В следващите редове ще Ви запознаем с някои интересни факти за нашата прекрасна планета Земя, някои добре известни, някои, може би, все още не.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Знаете ли, че:</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">1. <strong>"И все пак тя се върти"</strong> </span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">По своята форма Земята не е идеална сфера &ndash; тя е сплесната при полюсите и изпъкнала при екватора. Екваториалният диаметър е с 42 километра по-дълъг от полярния. Различните точки по земната повърхност имат различна скорост на въртене, която зависи от отстоянието им спрямо екватора. Най-високата скорост е 465 м/сек, която се отнася за екватора. Постепенно скоростта намалява към полюсите, а на самите тях е 0 м/с.&nbsp;На Земята са необходими 23 часа, 56 минути и 4,09 секунди (или един звезден ден), за да извърши едно пълно завъртане около собствената си ос.&nbsp;Оста на Земята е мислена линия, минаваща през нейния център и свързваща двата полюса. Тя има постоянен наклон под ъгъл 23,5 градуса спрямо нейната орбита. В резултат на това Северното и Южното полукълбо са с противоположни сезони.&nbsp;Земята се върти около Слънцето по елипсовидна орбита. Нашата планета прави своята пълна обиколка около Слънцето за 365 дни 5 часа и 49 минути.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">2. <strong>H2O</strong> </span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Земята е единствената планета в Слънчевата система, на която водата се намира в трите агрегатни състояния &ndash; твърдо, под формата на лед, газообразно &ndash; облаци и течно &ndash; дъждове, океани, езера, морета. Водата&nbsp;покрива 71% от повърхността на Земята (97,5% от водата е солена и 2,5% &ndash; сладководна).Около 67,8% от прясната вода се намира във формата на лед в ледниците.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">3. <strong>Топло и студено</strong>&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Антарктида е най-сухият, най-високият и най-студен континент на Земята. Средната годишна температура там е -57&deg;C. Най-ниско скалата на термометъра пада на 31 юли 1983 г. в руската антарктическа база Восток. Тогава са отчетени -89.2<span>&deg;C.</span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span>В пустинята Сахара се измерват най-високите температури на Земята. Абсолютният рекорд до момента е 58 градуса на сянка, измерени на 13-ти септември 1922 година в Либия. Освен най-горещата точка на земята, Сахара е и най-голямата пустиня на нашата планета. С площ от 9 000 000 км&sup2; тя почти достига размерите на САЩ. Единствената река, която пресича Сахара е река Нил.</span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span>4. <strong>Впечатляваща гледка</strong></span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Първата фотография на Земята от космоса е направена през 1959 г. от Explorer 6. През 1961 Юрий Гагарин става първият човек, видял Земята от космоса. Екипажът на Аполо 8 пък е първият, който наблюдава изгрев на Земята от лунна орбита през 1968 г. През 1972 г. екипажът на Аполо 17 прави известната фотография &bdquo;Синьото топче&ldquo; на планетата Земя.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/snimka_na_zemiata_ot_apollo_17.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/snimka_na_zemiata_ot_apollo_17.png" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">5. <strong>Верни другарчета</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Земята има един естествен спътник &ndash; Луната, която прави една пълна обиколка около нашата планета за 27,3 дни. Наблюдавана от повърхността на Земята, Луната се придвижва спрямо звездите със скорост 12 градуса (или един лунен диаметър) на час в посока изток. Луната се отдалечава от Земята със скорост 4 см на година.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Лунната гравитация е причината за приливите на Земята. Луната винаги показва една и съща страна по посока на Земята, но с различни осветени части. Смята се, че Луната вероятно е повлияла благоприятно върху факторите за развитието на живота на Земята. Тя стабилизира земната ос и някои учени считат, че без нея наклонът ѝ би се изменял хаотично като този на Марс. В случай че земната ос стане успоредна на еклиптиката, то земният климат би се променил значително и най-вероятно би станал твърде неблагосклонен. Според някои планетолози, този ефект би довел до изчезването на голям брой видове висши животни и растения.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">6. <strong>Нагоре - надолу</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Най-ниската точка на повърхността на Земята е Мъртво море &minus;392 м, а&nbsp; най-високата - връх Еверест в Хималаите (<span>Джомолунгма, в превод от тибетски -&nbsp;Богинята майка на Земята) -&nbsp;</span>8848 метра.<br />Най-голямата дълбочина на Земята е в Марианската падина в Тихия океан &minus;11 022 метра.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">7. <strong>Визитна картичка</strong></span></p> <table height="409" style="width: 594px;"> <tbody> <tr> <td style="width: 139.516px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Име</strong></span></td> <td style="width: 436.484px;"><span style="font-size: 10pt;">Земя ( Тера, Гея, Erda,&nbsp; Earth, Tierra, Aarde, Terre, Jorden, Nchi, Bumi...)</span></td> </tr> <tr> <td style="width: 139.516px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Възраст</strong></span></td> <td style="width: 436.484px;"><span style="font-size: 10pt;">4,54 милиарда години</span></td> </tr> <tr> <td style="width: 139.516px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Място на раждане</strong></span></td> <td style="width: 436.484px;"><span style="font-size: 10pt;">Слънчева система</span></td> </tr> <tr> <td style="width: 139.516px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Адрес</strong></span></td> <td style="width: 436.484px;"><span style="font-size: 10pt;">между Венера и Марс, средно орбитално разстояние от Слънцето-&nbsp;149 597 887 км.</span></td> </tr> <tr> <td style="width: 139.516px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Отличителни белези</strong></span></td> <td style="width: 436.484px;"><span style="font-size: 10pt;">71% вода, 29% суша;&nbsp;Кислород 20,94 %</span></td> </tr> <tr> <td style="width: 139.516px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Мерки и теглилки&nbsp;</strong></span></td> <td style="width: 436.484px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Площ</strong>: 510 065 284,702 км&sup2;,&nbsp;<strong>Географска обиколка</strong> 39 940,638 км, <strong>Маса</strong>: 5,9736&times;10<sup>24</sup>&nbsp;кг,&nbsp;<strong>Скорост на въртене</strong>:&nbsp;465,11 м/с (на екватора)<br /></span></td> </tr> <tr> <td style="width: 139.516px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Във връзка с&nbsp;</strong></span></td> <td style="width: 436.484px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Луна&nbsp;</strong>(разстояние-&nbsp;384 400 км)</span></td> </tr> <tr> <td style="width: 139.516px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>В зависимост от</strong></span></td> <td style="width: 436.484px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Слънце - </strong>Средно орбитално разстояние:&nbsp;<strong>149 597 887 км</strong></span></td> </tr> </tbody> </table> <p><span style="font-size: 12pt;">8. <strong>Магнетичната Гея</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Магнитните полюси на земното магнитно поле се намират приблизително до географските полюси на планетата. Според магнитната теория полето се създава от външната част на разтопеното ядро, където топлината създава движение на веществата в ядрото и се генерират електрични потоци. От това се създава магнитното поле на Земята.&nbsp;Полето създава магнитосфера, която отклонява частиците на слънчевия вятър. Сблъсъкът между магнитното поле и слънчевия вятър формира радиационния пояс на Ван Алън. Когато плазма навлезе в земната атмосфера, над поясите се образува полярното сияние.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">9. <strong>Дишам, значи живея</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">20% от кислорода на нашата планета се осигурява от&nbsp;Амазонската екваториална гора, често наричана Амазонска джунгла -огромен горски пояс от екваториални гори, разположен във водосборния басейн на река Амазонка в Южна Америка.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Заема територия от около 5,5 милиона км&sup2;, което я прави най-обширната екваториална гора на планетата. Обхваща територии от 8 държави &ndash; Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам, както и на Френска Гвиана .</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Амазонската екваториална гора притежава най-голямото биоразнообразие на планетата. Значителна част от територията и все още е слабо проучена. През Амазония протичат някои от най-дългите и пълноводни реки на Земята, сред които и най-пълноводната &ndash; Амазонка. Тя е и най-голямата гора в света.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Екваториалните гори на Амазония се отличават с най-голямото биоразнообразие, познато на нашата планета. Броят на известните видове растения и животни тук е по-голям откъдето и да е по света. Те съставляват около 10% от всички живи видове на Земята.&nbsp;Амазония е дом на над 40 000 вида цветни растения и според някои проучвания приютява около 400 милиарда броя дървета от над 16 000 вида.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/amazonia.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/amazonia.png" /></p> <p><span style="font-size: 12pt;">10. <strong>Спрете Земята, искам да сляза</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Едва ли действително някой иска да стори това! Енергията, необходима ни, за да спрем въртенето на Земята около Слънцето, възлиза на 2,6 по 10 на 33-та джаула, което е еквивалентно на 6,3 по 10 на 17-та степен мегатона експлозив от вида TNT. Последното число е общо със 17 нули! А и едва ли Земята ще спре! Независимо, че се подчинява на ред физични закони, нашата Планета има и особен характер и умее да се противопоставя на всяко вредно действие срещу нейната природа. Така че, нека я пазим и обичаме, за да виждаме само нейната красива и светла страна!</span></p>

Сравнение на продукти

Този сайт използва бисквитки и други подобни инструменти за подобряване на Вашето изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Политика за бисквитки.