Имаш нужда от помощ? 
0887 489 335

Меню
Меню
CATRINAS - ПАЗИТЕЛКИТЕ НА НАШИЯ СВЯТ

05.07.2021 22:54:27

CATRINAS - ПАЗИТЕЛКИТЕ НА НАШИЯ СВЯТ

Истински фурор предизвиква новият бранд Catrinas. Създаден във Валенсия от малката творческа  фирма Maya Studio, брандът бързо напуска границите на Испания и събужда интереса на света.  Силно интригуващи и вдъхновяващи,  героините на Catrinas днес красят тениски, чанти, китари, раници и разбира се, кукли. Правото да ползва образите на Catrinas за изработка на ръчно рисувани кукли е предоставено на небезизвестната испанска компания Paola Reina.

Но какво се крие в сърцето на идеята на Catrinas? Кои са те?

От древни времена Catrinas са се грижили за нашия свят, защитавайки го от зли врагове. Мисията им е да пазят порталите на Подземния свят, които са разпръснати на 7 континента. Те предотвратяват влизането на злите създания от подземния свят в нашия. Клановете Catrinas са разпръснати из Подземния свят и защитават над 30 портала, които свързват техния свят с нашия. Всяка Catrinas е надарена със специална дарба, която ще защити нейния носител, прехвърляйки силата й върху него и ставайки негов ангел-пазител.

Всеки клан на Catrinas носи свой отличителен белег, но това, което ги свързва е идеята да бъдат пазители и защитници на света на живите и да предотвратяват вмешателството на злите сили на подземния свят в него.

Да разгледаме по-отблизо Catrinas. 16те клана и техните фантастично очарователни персонажи.

 1. Rockabilies – Те изглеждат сладки на външен вид, впечатляващи и провокативни, но в притежават прекрасен характер и изтънчен вкус. Обожават дрехите и Американския фолклор. Пазят портала в Нешвил, Тенеси. Те са: Лаура, Маги, Пеги, Сю, Вайълет и Виксен.
 2. Redstars – Това семейство се състои от герои с ясно изразено отношение на протест срещу установеното. Любители на пънк музиката и рок естетиката, те имат ясна идея какво искат и го искат сега. Малък пъб на митичната улица Royal Mille в Единбург служи за скривалище на портала им. Те са: Гуен, Котни, Елза, Нарая, Мария и Ная.
 3. Street poets (Уличните поети)- Те умеят да изразяват себе си по изключителен и вдъхновяващ начин. Живеят на улицата и се обличат с удобни спортни дрехи, които им позволяват да танцуват и рапират с приятели. Срещат се в Милениум парк в Чикаго, където пазят своя портал. Те са: Лайа, Кели, Лейри, Рут, Киара и Синтия.
 4. Coven sisters (Сборът на вещиците) – Те не са точно вещиците, които срещате в приказките. Те са вещици, които ползват невероятни заклинания, за да се борят срещу силите на злото и най-вече да ви помагат в най-трудните ви моменти. Те защитават портала в Mount Broken , Германия. Те са: Розабела, Хекате, Мелиса, Мина, Урсула и Уенди.
 5. Steam girls – Те са перфектно творение на изкуството сами по себе си. Създадени са от механизми, които им дават прецизност и едновременно с това необичайна красота. Интелектът и задълбочената мисъл им позволяват да правят света такъв, какъвто искат и им харесва. Сферта на Биг Бен в Лондон е порталът, който защитават. Те са: Каролин, Клои, Кристин, Гема, Мери Джейн и Присила.
 6. NeoOtakus са странно семейство, те са запалени по света на Mанга до степен да се обличат като техните героини! Те са разработили свои собствени качества на въображаеми герои и чрез  тях оспорват верността на това, което казват. Те са самопровъзгласили се супергерои на Подземния свят. Техният уебсайт се намира в центъра на Токио, в квартала Акихабара. Те са: Клер, Карла, Луси, Пинки, Рокси и Такеши.
 1. Mexican Lovers обожават да се обличат в мексикански стил, в хармония с древните традиции и обичаи. Цвят и радост определят това семейство, в което винаги се намира повод за празнуване.Съществува остров в Мичоакан, Мексико с името Яницио  и точно там ще откриете портала, който те защитават. Те са: Кандела, Гризелда, Джимена, Мариола, Пердита и Лупита.
 2. Lotus Flowers - са единственият клан в света на самураите, съставен от само жени. Те са известни със своята пъргавина и умения от древни времена. Техният портал се намира на върха на планината Фуджи. Те са Марико, Юрико, Ли, Назоми, Сури и Тайгър.
 3. Dryadias - Те живеят в горите, откъдето извличат съставките на всичките си отвари и смеси. Те са свързани с майката природа чрез използване на растения. Те защитават портите на StoneHedge, ключово място за свързване със земята. Те ще донесат здраве и благополучие. Те са Касандра, Аруин, Мартина, Соня, Бланка и Елба.
 4. Cybers - те са Catrinas, вдъхновени от Кибер-пънк културата. Обличат са като от научнофантастичен филм и винаги стигат до края. Те са завладени от новите технологии. Семейството им ще ви даде знание извън границите на установеното. Те са Айтана, Рашел, Ним, Акила, Сара и Мара.
 5. NightLights - Те ще ви водят през най-мрачните ви моменти. Те ще ви осигурят необходимата светлина, когато всичко потъне в мрак. Защитават портала от замъка на Бранд, в Трансилвания. Те ще ви осигурят светлина и просветление. Те са Изабела, Ноа, Глори, Анастасия, Зои и Розио.
 6. EarthFlowers - Вътре в тях тече самата сила на земята. Близо до тях ще усетите сърцебиенето на планетата и те ще ви донесат свръхчовешка сила. От остров Мадагаскар те ще защитават портала с пълна сила. Те ще ви донесат енергия. Те са Мубуана, Алуна, Маиша, Мьо, Зеила и Сараби.
 7. Bonesband - Улиците се управляват по техните правила. Родени в скромен квартал, те процъфтяват и сега са стопани на града. Те живеят в квартал на Бирмингам и оттам ще защитят вашия портал. Те винаги имат стратегия. Те са: Хелън, Грейс, Мади, Одри, Чарли и Марта.
 8. SeaQueens - Те са изследвали всички океани, търсейки нови предизвикателства, които да задоволят желанието им за завладяване. Те са бунтовници, благородници и негодници по пътя си, те са най-страшните пирати в Подземния свят. Техният портал се намира в опасния „Бермудски триъгълник“. Те ще ви донесат дързост и смелост, за да постигнете целите си. Те са: Вега, Африка, Анна Мари, Иванна, Чао- Ли и Лила.
 9. Coolhunters - Страхотни любители на модата и на най-новите тенденции. Това е семейство, което на вид е едно, а на практика - друго - и това е неговата добродетел. Те ще защитават триумфалната арка на Шанз Елизе в Париж. Ще ви дадат разбиране за протокол и женственост, и ще повишат самочувствието ви. Те са Ноелиа, Паула, Клаудия, Инес, Алба и Клара.
 10. WestGirls - Те са най-смелите момичета на стария запад. Грижейки се за добитъка или прилагайки закона, това семейство е въоръжено да се заеме и добре знае какво прави. От улиците на Тъмбстоун те ще определят свои собствени правила за защита на своя портал.Ще ви донесат ТЕМПЕРАМЕНТ.

Запознахме се с клановете на Catrinas, създадени от Maya Studio и тепърва завладяващи света и вдъхващи смелост, кураж и вяра в собствените възможности.

За да разберем по-пълно идеята за Catrinas, нека надникнем сега и в историята и да потърсим първоизточника на образите.

Далеч назад във времето Ацтеките са почитали древна богиня, богинята на мъртвите Mictecacihuatl. Те са вярвали, че тя пази и закриля в отвъдното техните близки . Отдавали са й почит чрез различни обичаи, изразяващи обичта им към починалите и радостта им, че ги е имало. Това е архетипът. Древната основа, сърцето на идеята на Catrinas.

Едно от най-важните годишни събития, които се празнуват в Мексико, е Диа де лос Муертос- Денят на мъртвите. Това тържество е богато на ритуали и изразява уникалната и изключителна връзка, която мексиканците имат със смъртта и със своите предци. За мексиканците това е различно духовно време на годината, в което се събират членовете на семейството,за да размишляват и да си спомнят членовете на семейството, които вече не са между живите. Това е щастлив празник, предназначен да почете скъпите починали близки и да оцени живота, докато все още сме част от живите.

Денят на мъртвите представлява набор от традиции и символи, които могат да бъдат малко по-различни в зависимост от района в Мексико. Тези празненства се разпространяват в продължение на няколко дни, обикновено през първите няколко дни на ноември. Понастоящем във всички части на Мексико могат да се видят някои символи като скелети, захарни черепи, олтари и цветни лентички  изрязана хартия. Денят на мъртвите наскоро стана още по-известен с наградения 3D компютърно анимационен филм „Коко“, който се появява на големия екран през 2017 г. Историята разказва за 12-годишния Мигел, който се транспортира до земята на мъртвите и среща своите предци . Филмът красиво и майсторски разкрива традициите, включени по време на честванията на Деня на мъртвите в Мексико.

La Catrina

Един от най-силните и разпознаваеми символи на празненствата на Деня на мъртвите е високият женски скелет, облечен в изискана шапка с пера. Със сигурност сте я виждали в различни контексти, защото поразителният уникален грим стана много модерен през последните години. Нейното име е La Catrina и същността на нейната история е дълбоко в мексиканските традиции и корени, но е рестайлиран едва през миналия век.

Смята се, че ацтеките са се покланяли на богиня на смъртта, за която твърдят, че защитава своите починали близки, помагайки им в следващите етапи. Мексиканската традиция на почитане и празнуване на мъртвите е закрепена дълбоко в културата на нейния народ.

Скелетът с шапката, който виждаме днес, оживява в началото на 1900 г. чрез ръката на художника Хосе Гуадалупе Посада. Посада е политически карикатурист, обичан много от хората. Посада рисува и гравира скелети (калавери) по сатиричен начин, за да напомня на хората, че в крайна сметка всички ще умрат. Твърди се, че той е нарисувал женствения скелет с изискана перната шапка, защото някои мексиканци са се стремили да изглеждат заможни и аристократични като европейците по това време. Сатирична рисунка, която да напомня на хората да бъдат себе си и да спрат да се опитват да бъдат нещо, което не са. Независимо колко богати или бедни са, независимо от цвета на кожата и без значение към какво общество принадлежат, всички един ден ще се окажат скелети. Това е посланието на Посада с многото му карикатури на скицирани кавалери, извършващи различни ежедневни дейности. Една от най-популярните му сентенции е „Смъртта е демократична“. Просто, но пък толкова вярно!

Известният художник и съпруг на Фрида Кало, Диего Ривера, увековечава Ла Катрина в един от стенописите си, изобразяващи 400 години мексиканска история. Стенописът „Сънища в неделен следобед в парк Аламеда“ е нарисуван през 1940-те и показва няколко важни мексикански герои с La Catrina, демонстрирани на 15-метров стенопис. Ривера рисува в него автопортрет на себе си като дете, хванал се за ръка с La Catrina на първия ред. Те я нарисувана с изискано облекло и екстравагантна шапка с пера, като по този начин създава облика, с който е добре позната днес. Стенописът може да бъде видян в музея на стенописите Диего Ривера в Мексико Сити.

Оттам La Catrina се превръща в силен символ за многобройните дейности през  Деня на мъртвите. Жените рисуват лицата си с пъстър грим и се обличат с елегантни тоалети, пресъздаващи известния символичен скелет. Тържества се провеждат в гробищата, където настроението е весело и хората с обич възпоменават изгубените си близки, предлагайки им цветя и някои от любимите им храни и напитки от времето, когато са били още живи.

La Catrina е популярна и за туристите. Тя може да бъде намерена под формата на статуи в много местни магазини в Мексико,  изработена от дърво, глина или хартия. Фигурите са красиво и ярко боядисани, а към шапките им са добавени истинск и пера. Много хора купуват тези статуи като сувенири от Мексико. 

Разгледайте галерията със снимки на National Geographic

La Catrina е силен визуален образ, изобразяващ как мексиканците разбират смъртта и отвъдното. Различните култури имат различни традиции по отношение на смъртта и как се справят с нея индивидуално и като семейство. Мексико е много уникално във възгледите си за този факт от живота и предпочита да го приема добродушно и страстно. Това не означава, че мексиканците не скърбят и не изпитват страдание от липсата на любим човек, който си е отишъл. Те избират да празнуват живота му и спомените, създадени от човека, докато са били с тях, вместо да се отдадат на факта, че той си е отишъл завинаги.

И сега, за да сме съвсем изчерпателни и защото вероятно всички се питате „Добре, но защо Катрина? Отговорът е лесен. Разказахме Ви историята на възникването на съвременния образ, дело на илюстратора  Хосе Гуадалупе Посада, отново сега се връщаме на него. Персонажите, които той представя в своите карикатури носят прозвището Catrina. Това собствено име се е ползвало за определение на жени, които са се водели и са робували на модата. Нещо подобно на названието „денди“. Но какво се случва след това. ..Вече научихте. Забележителна комбинация от основата на древен архетип, уважение към починалите и вяра в живота и неговата красота и сила. Това са Catrinas!

Ако нашата статия Ви е допаднала, може да разгледате куклите на Paola Reina, създадени под бранда Catrinas, които  вече са налични при нас!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Интересно

Интересно

CATRINAS - ПАЗИТЕЛКИТЕ НА НАШИЯ СВЯТ

CATRINAS - ПАЗИТЕЛКИТЕ НА НАШИЯ СВЯТ

Истински фурор предизвиква новият бранд Catrinas. Създаден във Валенсия от малката творческа  фирма Maya Studio, брандът бързо напуска границите на Испания Истински фурор предизвиква новият бранд Catrinas. Създаден във Валенсия от малката творческа  фирма Maya Studio, брандът бързо напуска границите на Испания 2021-07-06T22:19:51+03:00 CATRINAS - ПАЗИТЕЛКИТЕ НА НАШИЯ СВЯТ

<p><span style="font-size: 12pt;">Истински фурор предизвиква новият бранд <strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/">Catrinas</a></strong>. Създаден във Валенсия от малката творческа&nbsp; фирма <strong><a href="https://maya.studio/en/home-english/">Maya Studio</a></strong>, брандът бързо напуска границите на Испания и събужда интереса на света.&nbsp; Силно интригуващи и вдъхновяващи, &nbsp;героините на Catrinas днес красят тениски, чанти, китари, раници и разбира се, кукли. Правото да ползва образите на Catrinas за изработка на ръчно рисувани кукли е предоставено на небезизвестната испанска компания Paola Reina.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Но какво се крие в сърцето на идеята на Catrinas? Кои са те?</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">От древни времена Catrinas са се грижили за нашия свят, защитавайки го от зли врагове. Мисията им е да пазят порталите на Подземния свят, които са разпръснати на 7 континента. Те предотвратяват влизането на злите създания от подземния свят в нашия. Клановете Catrinas са разпръснати из Подземния свят и защитават над 30 портала, които свързват техния свят с нашия. Всяка Catrinas е надарена със специална дарба, която ще защити нейния носител, прехвърляйки силата й върху него и ставайки негов ангел-пазител.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Всеки клан на Catrinas носи свой отличителен белег, но това, което ги свързва е идеята да бъдат пазители и защитници на света на живите и да предотвратяват вмешателството на злите сили на подземния свят в него.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Да разгледаме по-отблизо Catrinas. 16те клана и техните фантастично очарователни персонажи.</span></p> <ol> <li><span style="font-size: 12pt;"><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/rockabillies-en/">Rockabilies</a></strong> &ndash; Те изглеждат сладки на външен вид, впечатляващи и провокативни, но в притежават прекрасен характер и изтънчен вкус. Обожават дрехите и Американския фолклор. Пазят портала в Нешвил, Тенеси. Те са: Лаура, Маги, Пеги, Сю, Вайълет и Виксен.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_rockabillies.jpg" /></li> <li><a href="https://catrinasunderworld.com/en/redstars-en/"><strong><span style="font-size: 12pt;">Redstars</span></strong></a><span style="font-size: 12pt;"> &ndash; Това семейство се състои от герои с ясно изразено отношение на протест срещу установеното. Любители на пънк музиката и рок естетиката, те имат ясна идея какво искат и го искат сега. Малък пъб на митичната улица Royal Mille в Единбург служи за скривалище на портала им. Те са: Гуен, Котни, Елза, Нарая, Мария и Ная.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_red_stars.jpg" /></li> <li><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/streetpoets-en/"><span style="font-size: 12pt;">Street poets</span></a></strong><span style="font-size: 12pt;"> (Уличните поети)- Те умеят да изразяват себе си по изключителен и вдъхновяващ начин. Живеят на улицата и се обличат с удобни спортни дрехи, които им позволяват да танцуват и рапират с приятели. Срещат се в Милениум парк в Чикаго, където пазят своя портал. Те са: Лайа, Кели, Лейри, Рут, Киара и Синтия.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_street_poets.jpg" /></li> <li><span style="font-size: 12pt;"><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/coven-sisters-en/">Coven sisters</a></strong> (Сборът на вещиците) &ndash; Те не са точно вещиците, които срещате в приказките. Те са вещици, които ползват невероятни заклинания, за да се борят срещу силите на злото и най-вече да ви помагат в най-трудните ви моменти. Те защитават портала в Mount Broken , Германия. Те са: Розабела, Хекате, Мелиса, Мина, Урсула и Уенди.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_coven_sisters.jpg" /></li> <li><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/steam-girls-en/"><span style="font-size: 12pt;">Steam girls</span></a></strong><span style="font-size: 12pt;"> &ndash; Те са перфектно творение на изкуството сами по себе си. Създадени са от механизми, които им дават прецизност и едновременно с това необичайна красота. Интелектът и задълбочената мисъл им позволяват да правят света такъв, какъвто искат и им харесва. Сферта на Биг Бен в Лондон е порталът, който защитават. Те са: Каролин, Клои, Кристин, Гема, Мери Джейн и Присила.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_steam_girls.jpg" /></li> <li><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/neootakus-en/"><span style="font-size: 12pt;">NeoOtakus</span></a></strong><span style="font-size: 12pt;"> са странно семейство, те са запалени по света на Mанга до степен да се обличат като техните героини! Те са разработили свои собствени качества на въображаеми герои и чрез &nbsp;тях оспорват верността на това, което казват. Те са самопровъзгласили се супергерои на Подземния свят. Техният уебсайт се намира в центъра на Токио, в квартала Акихабара. Те са: Клер, Карла, Луси, Пинки, Рокси и Такеши.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_neotakus.jpg" /></li> </ol> <ol start="7"> <li><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/mexican-lovers-en/"><span style="font-size: 12pt;">Mexican Lovers </span></a></strong><span style="font-size: 12pt;">обожават да се обличат в мексикански стил, в хармония с древните традиции и обичаи. Цвят и радост определят това семейство, в което винаги се намира повод за празнуване.Съществува остров в Мичоакан, Мексико с името Яницио &nbsp;и точно там ще откриете портала, който те защитават. Те са: Кандела, Гризелда, Джимена, Мариола, Пердита и Лупита.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_mexican_lovers.jpg" /></li> <li><strong><span style="font-size: 12pt;"><a href="https://catrinasunderworld.com/en/lotus-flower-en/">Lotus Flowers</a></span></strong><span style="font-size: 12pt;"> - са единственият клан в света на самураите, съставен от само жени. Те са известни със своята пъргавина и умения от древни времена. Техният портал се намира на върха на планината Фуджи. Те са Марико, Юрико, Ли, Назоми, Сури и Тайгър.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_lotus_flowers.jpg" /></li> <li><span style="font-size: 12pt;"><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/dryadias-en/">Dryadias</a> - </strong>Те живеят в горите, откъдето извличат съставките на всичките си отвари и смеси. Те са свързани с майката природа чрез използване на растения. Те защитават портите на StoneHedge, ключово място за свързване със земята. Те ще донесат здраве и благополучие. Те са Касандра, Аруин, Мартина, Соня, Бланка и Елба.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_drayadias.jpg" /></li> <li><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/cybers-en/"><span style="font-size: 12pt;">Cybers</span></a></strong><span style="font-size: 12pt;"> - те са Catrinas, вдъхновени от Кибер-пънк културата. Обличат са като от научнофантастичен филм и винаги стигат до края. Те са завладени от новите технологии. Семейството им ще ви даде знание извън границите на установеното. Те са Айтана, Рашел, Ним, Акила, Сара и Мара.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_cybers.jpg" /></li> <li><span style="font-size: 12pt;"><a href="https://catrinasunderworld.com/en/nightlights-en/"><strong>NightLights</strong></a> - Те ще ви водят през най-мрачните ви моменти. Те ще ви осигурят необходимата светлина, когато всичко потъне в мрак. Защитават портала от замъка на Бранд, в Трансилвания. Те ще ви осигурят светлина и просветление. Те са Изабела, Ноа, Глори, Анастасия, Зои и Розио.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_nightlights.jpg" /></li> <li><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/earthpowers-en/"><span style="font-size: 12pt;">EarthFlowers</span></a></strong><span style="font-size: 12pt;"> - Вътре в тях тече самата сила на земята. Близо до тях ще усетите сърцебиенето на планетата и те ще ви донесат свръхчовешка сила. От остров Мадагаскар те ще защитават портала с пълна сила. Те ще ви донесат енергия. Те са Мубуана, Алуна, Маиша, Мьо, Зеила и Сараби.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_earth_flowers.jpg" /></li> <li><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/bonesband-en/"><span style="font-size: 12pt;">Bonesband</span></a> </strong><span style="font-size: 12pt;">- Улиците се управляват по техните правила. Родени в скромен квартал, те процъфтяват и сега са стопани на града. Те живеят в квартал на Бирмингам и оттам ще защитят вашия портал. Те винаги имат стратегия. Те са: Хелън, Грейс, Мади, Одри, Чарли и Марта.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_bones_band.jpg" /></li> <li><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/seaqueens-en/"><span style="font-size: 12pt;">SeaQueens</span></a></strong><span style="font-size: 12pt;"> - Те са изследвали всички океани, търсейки нови предизвикателства, които да задоволят желанието им за завладяване. Те са бунтовници, благородници и негодници по пътя си, те са най-страшните пирати в Подземния свят. Техният портал се намира в опасния &bdquo;Бермудски триъгълник&ldquo;. Те ще ви донесат дързост и смелост, за да постигнете целите си. Те са: Вега, Африка, Анна Мари, Иванна, Чао- Ли и Лила.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_seaqueens.jpg" /></li> <li><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/coolhunter-en/"><span style="font-size: 12pt;">Coolhunters</span></a><span style="font-size: 12pt;"> - </span></strong><span style="font-size: 12pt;">Страхотни любители на модата и на най-новите тенденции. Това е семейство, което на вид е едно, а на практика - друго - и това е неговата добродетел. Те ще защитават триумфалната арка на Шанз Елизе в Париж. Ще ви дадат разбиране за протокол и женственост, и ще повишат самочувствието ви. Те са Ноелиа, Паула, Клаудия, Инес, Алба и Клара.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_cool_hunters.jpg" /></li> <li><strong><a href="https://catrinasunderworld.com/en/westgirl-en/"><span style="font-size: 12pt;">WestGirls</span></a></strong><span style="font-size: 12pt;"> - Те са най-смелите момичета на стария запад. Грижейки се за добитъка или прилагайки закона, това семейство е въоръжено да се заеме и добре знае какво прави. От улиците на Тъмбстоун те ще определят свои собствени правила за защита на своя портал.Ще ви донесат ТЕМПЕРАМЕНТ.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/catrinas_west_girls.jpg" /></li> </ol> <p><span style="font-size: 12pt;">Запознахме се с клановете на Catrinas, създадени от Maya Studio и тепърва завладяващи света и вдъхващи смелост, кураж и вяра в собствените възможности.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">За да разберем по-пълно идеята за Catrinas, нека надникнем сега и в историята и да потърсим първоизточника на образите.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Далеч назад във времето Ацтеките са почитали древна богиня, богинята на мъртвите Mictecacihuatl. Те са вярвали, че тя пази и закриля в отвъдното техните близки . Отдавали са й почит чрез различни обичаи, изразяващи обичта им към починалите и радостта им, че ги е имало. Това е архетипът. Древната основа, сърцето на идеята на Catrinas.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Едно от най-важните годишни събития, които се празнуват в Мексико, е Диа де лос Муертос- Денят на мъртвите. Това тържество е богато на ритуали и изразява уникалната и изключителна връзка, която мексиканците имат със смъртта и със своите предци. За мексиканците това е различно духовно време на годината, в което се събират членовете на семейството,за да размишляват и да си спомнят членовете на семейството, които вече не са между живите. Това е щастлив празник, предназначен да почете скъпите починали близки и да оцени живота, докато все още сме част от живите.</span></p> <p><a href="https://www.nationalgeographic.co.uk/photography/2019/10/celebrating-departed-day-dead-pictures?image=clay-skulls"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/la_catrina_mexico.jpg" /></a></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Денят на мъртвите представлява набор от традиции и символи, които могат да бъдат малко по-различни в зависимост от района в Мексико. Тези празненства се разпространяват в продължение на няколко дни, обикновено през първите няколко дни на ноември. Понастоящем във всички части на Мексико могат да се видят някои символи като скелети, захарни черепи, олтари и цветни лентички &nbsp;изрязана хартия. Денят на мъртвите наскоро стана още по-известен с наградения 3D компютърно <a href="https://www.youtube.com/watch?v=Ga6RYejo6Hk" target="_blank" rel="noopener"><strong>анимационен филм &bdquo;Коко&ldquo;</strong></a>, който се появява на големия екран през 2017 г. Историята разказва за 12-годишния Мигел, който се транспортира до земята на мъртвите и среща своите предци . Филмът красиво и майсторски разкрива традициите, включени по време на честванията на Деня на мъртвите в Мексико.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>La Catrina</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Един от най-силните и разпознаваеми символи на празненствата на Деня на мъртвите е високият женски скелет, облечен в изискана шапка с пера. Със сигурност сте я виждали в различни контексти, защото поразителният уникален грим стана много модерен през последните години. Нейното име е La Catrina и същността на нейната история е дълбоко в мексиканските традиции и корени, но е рестайлиран едва през миналия век.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Смята се, че ацтеките са се покланяли на богиня на смъртта, за която твърдят, че защитава своите починали близки, помагайки им в следващите етапи. Мексиканската традиция на почитане и празнуване на мъртвите е закрепена дълбоко в културата на нейния народ.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Скелетът с шапката, който виждаме днес, оживява в началото на 1900 г. чрез ръката на художника Хосе Гуадалупе Посада. Посада е политически карикатурист, обичан много от хората. Посада рисува и гравира скелети (калавери) по сатиричен начин, за да напомня на хората, че в крайна сметка всички ще умрат. Твърди се, че той е нарисувал женствения скелет с изискана перната шапка, защото някои мексиканци са се стремили да изглеждат заможни и аристократични като европейците по това време. Сатирична рисунка, която да напомня на хората да бъдат себе си и да спрат да се опитват да бъдат нещо, което не са. Независимо колко богати или бедни са, независимо от цвета на кожата и без значение към какво общество принадлежат, всички един ден ще се окажат скелети. Това е посланието на Посада с многото му карикатури на скицирани кавалери, извършващи различни ежедневни дейности. Една от най-популярните му сентенции е &bdquo;Смъртта е демократична&ldquo;. Просто, но пък толкова вярно!</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/original_la_catrina.jpg" /></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Известният художник и съпруг на Фрида Кало, Диего Ривера, увековечава Ла Катрина в един от стенописите си, изобразяващи 400 години мексиканска история. Стенописът &bdquo;Сънища в неделен следобед в парк Аламеда&ldquo; е нарисуван през 1940-те и показва няколко важни мексикански герои с La Catrina, демонстрирани на 15-метров стенопис. Ривера рисува в него автопортрет на себе си като дете, хванал се за ръка с La Catrina на първия ред. Те я нарисувана с изискано облекло и екстравагантна шапка с пера, като по този начин създава облика, с който е добре позната днес. Стенописът може да бъде видян в музея на стенописите Диего Ривера в Мексико Сити.</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11561/files/image/diego_rivera_la_catrina.jpg" /></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Оттам La Catrina се превръща в силен символ за многобройните дейности през&nbsp; Деня на мъртвите. Жените рисуват лицата си с пъстър грим и се обличат с елегантни тоалети, пресъздаващи известния символичен скелет. Тържества се провеждат в гробищата, където настроението е весело и хората с обич възпоменават изгубените си близки, предлагайки им цветя и някои от любимите им храни и напитки от времето, когато са били още живи.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">La Catrina е популярна и за туристите. Тя може да бъде намерена под формата на статуи в много местни магазини в Мексико,&nbsp; изработена от дърво, глина или хартия. Фигурите са красиво и ярко боядисани, а към шапките им са добавени истинск и пера. Много хора купуват тези статуи като сувенири от Мексико.&nbsp;</span></p> <p><em>Разгледайте галерията със снимки на <a href="https://www.nationalgeographic.co.uk/photography/2019/10/celebrating-departed-day-dead-pictures?image=clay-skulls" target="_blank" rel="noopener"><strong>National Geographic</strong></a></em></p> <p><span style="font-size: 12pt;">La Catrina е силен визуален образ, изобразяващ как мексиканците разбират смъртта и отвъдното. Различните култури имат различни традиции по отношение на смъртта и как се справят с нея индивидуално и като семейство. Мексико е много уникално във възгледите си за този факт от живота и предпочита да го приема добродушно и страстно. Това не означава, че мексиканците не скърбят и не изпитват страдание от липсата на любим човек, който си е отишъл. Те избират да празнуват живота му и спомените, създадени от човека, докато са били с тях, вместо да се отдадат на факта, че той си е отишъл завинаги.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">И сега, за да сме съвсем изчерпателни и защото вероятно всички се питате &bdquo;Добре, но защо Катрина? Отговорът е лесен. Разказахме Ви историята на възникването на съвременния образ, дело на илюстратора &nbsp;Хосе Гуадалупе Посада, отново сега се връщаме на него. Персонажите, които той представя в своите карикатури носят прозвището Catrina. Това собствено име се е ползвало за определение на жени, които са се водели и са робували на модата. Нещо подобно на названието &bdquo;денди&ldquo;. Но какво се случва след това. ..Вече научихте. Забележителна комбинация от основата на древен архетип, уважение към починалите и вяра в живота и неговата красота и сила. Това са Catrinas!</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Ако нашата статия Ви е допаднала, може да разгледате куклите на <a href="https://www.igra4kite.com/search?query=catrinas"><strong>Paola Reina, създадени под бранда Catrinas</strong></a>, които &nbsp;вече са налични при нас!</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/sqrXE7ueoDg" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки